SAKKVILÁGBAJNOKSÁG,
MEXIKÓ 2007










Szeptember 12 - Október 1.




Viswanathan Anand a világbajnok!






Sakkvilágbajnokság, Mexikó, 2007http://www.chessmexico.com/es/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=22&Itemid=114














Sakkvilágbajnokság, Mexikó, 2007http://www.chessmexico.com/es/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=22&Itemid=114
















Sakkvilágbajnokság, Mexikó, 2007http://www.chessmexico.com/es/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=22&Itemid=114















Sakkvilágbajnokság, Mexikó, 2007http://www.chessmexico.com/es/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=22&Itemid=114


Viswanathan Anand az új világbajnok, babérkoszorúval a díjkiosztón

Viswanathan Anand 

az új világbajnok!

A 37 éves indiai nagymester,
a világranglista vezetője,
imponáló játékkal, veretlenül, 
biztosan szerezte meg Mexikó Cityben
a sakkvilágbajnoki címet.
Anand a 15-ik a sakkvilágbajnokok sorában, 2000-2002-ig már birtokolta a címet.
A



Táblázat:

Mexikó City, 2007 - Világbajnokság

A sakkvilágbajnokság játszmái


A világbajnokság rövid története napról, napra:



Helyi idő szerint 2007. szeptember 12-én 19 órakor (magyar idő szerint szeptember 13-án 02 órakor) ünnepélyes megnyitóünnepséggel veszi kezdetét Mexico Cityben minden idők legerősebb sakkversenye a XXI. kategóriás (2752 Élőpontszám átlagú) 2007. évi sakkvilágbajnokság. A 8 résztvevő között ezúttal is drukkolhatunk magyar nagymesternek, Lékó Péternek, akitől a papírforma szerint 50%-os teljesímény várható. Az 1,3 millió dollár összdíjazású versenyt a Sheraton Centro Histórico Hotelben rendezik és mindenki mindenkivel 2 partit fog játszani, egyet világossal és egyet sötéttel. A verseny győztese lesz az új sakkvilágbajnok. Amennyiben nem Kramnyik, a jelenlegi világbajnok nyerné a VB-t, akkor joga lesz párosmérkőzésre kihívni az új világbajnokot.

Szeptember 13. 06.00 óra – Megnyitó, sorsolás

A sorsolási számok:

1. Kramnyik 2. Morozevics 3. Anand 4. Griscsuk 5. Lékó 6. Gelfand  7. Aronyjan 8. Szvidler

Szeptember 13. 21.00 óra –  1. forduló

Négy döntetlen és más semmi. Sok forduló van még hátra. Lékó sötéttel Griscsuk ellen gond nélkül remizett. 

Eredmények: 

Kramnyik-Szvidler döntetlen, Morozevics-Aronyjan döntetlen,

Anand-Gelfand döntetlen, Griscsuk-Lékó döntetlen.

Szeptember 14. 21.00 óra –  2. forduló

Izgalmasan alakult a második forduló, két parti is eldőlt. Kramnyik világossal meglepte Morozevicset és egy izgalmas, fordulatos játszmában túljátszotta. Anand is megszerezte első győzelmét, ráadásul sötéttel, Aronyjan ellen. A megnyitásban elfogadta ellenfele gyalogáldozatát, később minőséget, majd partit nyert. Érdekes adok-kapok volt a döntetlen eredménnyel zárult Gelfand-Griscsuk játszmában. Lékó Péter Szvidler ellen sötéttel a Marshall támadásban nem tudott előnyt kiharcolni, sőt még a végén neki kellett gyalog hátránnyal a döntetlenért küzdeni. Eredmények:

Kramnyik-Morozevics 1-0, Aronyjan-Anand 0-1, 

Gelfand-Griscsuk döntetlen, Szvidler-Lékó döntetlen.

Szeptember 15. 21.00 óra –  3. forduló

A forduló egyetlen győzelmét az előző fordulóban vereséget szenvedő Morozevics szerezte meg honfitársa Szvidler ellen. A rangadón, az Anand-Kramnyik partiban az orosz védelem nem sok izgalmat ígért. Anand azonban megpróbált aktívan játszani, de Kramnyik leszerelte a támadását és gyalogot nyert. A kialakult végjátékban a patt mentette meg az indiai nagymestert. Griscsuk támadásért gyalogot áldozott Aronyjan ellen, de az örmény nagymester jól védekezett és végül mindketten belenyugodtak a lépésismétléses döntetlenbe. Lékó Péternek meg kellett dolgoznia világossal a döntetlenért Gelfand ellen. Nem lennék meglepve, ha az elemzések kimutatnák, hogy Gelfand a 100 lépéses játszmában valahol megnyerhette volna a partit.

Eredmények:

Morozevics-Szvidler 1-0, Anand-Kramnyik döntetlen,

Griscsuk-Aronyjan döntetlen, Lékó-Gelfand döntetlen.

Szeptember 16. 21.00 óra –  4. forduló

A forduló egyetlen győzelmét az örmény nagymester Aronyjan aratta, méghozzá Lékó Péter ellen, aki a 28. lépésben tisztet nézett el ellene. Kramnyik nem bírt honfitársával, Griscsukkal, nyerőesélyes folytatást mulasztott el. Ugyancsak nyerőesélyt mulasztott el sötéttel Anand Morozevics ellen. A Szvidler-Gelfand játszma is pontosztozkodással végződött.

Eredmények:

Kramnyik-Griscsuk döntetlen, Morozevics-Anand döntetlen

Szvidler-Gelfand döntetlen, Aronyjan-Lékó 1-0


Szeptember 17. Szabadnap

Szeptember 18. 21.00 óra –  5. forduló

Az eddigi legizgalmasabb fordulót játszották a versenyzők a pihenőnapot követően. 3 játszma is eldőlt. Anand világossal elfogadta Szvidler gyalogáldozatát a Marshall támadásban. A támadást kivédte, gyalogelőnye megmaradt, a partit megnyerte. Megszerezte első győzelmét Griscsuk honfitársa Morozevics ellen, igazolva, hogy nem véletlenül került be a legjobbak közé. Gelfand a Benoni védelemben nagy pozíciós harc után győzött Aronyjan ellen. Lékó világossal a futójátékben könnyű döntetlent harcolt ki Kramnyik ellen. 

Eredmények:

Anand-Szvidler 1-0, Griscsuk-Morozevics 1-0,

Gelfand-Aronyjan 1-0, Lékó-Kramnyik döntetlen

A világbajnokság állása az 5. forduló után:

1. Anand 3,5 pont 2-4. Kramnyik, Gelfand, Griscsuk 3-3 pont, 5-7. Morozevicsk, Lékó, Aronyjan 2-2 pont 8. Szvidler 1,5 pont.

Szeptember 19. 21.00 óra –  6. forduló

Anand és Kramnyik, mindketten sötéttel, pihentető remivel folytatták a versenyt. Anand Lékó ellen a 21. lépésben, Kramnyik Aronyjan ellen a 22. lépésben osztozott meg a ponton. Izgalmasan alakult a Griscsuk-Szvidler párharc. Gyalogáldozat, tisztáldozat, vezérnyerés, nyerőesély elmulasztása az időzavarban jellemezték a végül döntetlennel végződött partit. Érdemes megnézni! A forduló egyetlen győzelmét az izraeli Gelfand aratta, Morozevics ellen. Morozevics kisebb hibáját kihasználva Gelfand támadásba lendült, amelyet az orosz nagymester minőségáldozattal próbált leszerelni. A támadást ugyan leszerelte, de a minőség hátrány megmaradt, amelyet Gelfand biztosan nyerésig fokozott. Ezzel a győzelemmel Gelfand utolérte a versenyben vezető Anandot.

Eredmények:

Lékó-Anand döntetlen, Aronyjan-Kramnyik döntetlen,

Griscsuk-Szvidler döntetlen, Gelfand-Morozevics 1-0

A világbajnokság állása a 6. forduló után:

1-2. Anand, Gelfand 4-4 pont 3-4. Griscsuk, Kramnyik 3,5-3,5 pont, 5-6. Aronyjan, Lékó 2,5-2,5 pont 7-8. Morozevics, Szvidler 2-2 pont.

Szeptember 20. 21.00 óra –  7. forduló

Nagy harc jellemezte az első kör utolsó fordulóját. Számunkra a legfontosabb kérdés az volt, hogy Lékó meg tudja-e szerezni az első körben a gyengélkedő Morozevics ellen az első győzelmét. Izgalmas partit vívtak, az eredmény döntetlen. Gyors döntetlent hozott a Szvidler-Aronyjan parti. Anand mesteri játékkal fokozta kis végjátékbeli előnyét győzelemmé a még veretlen Griscsuk ellen és ezzel a győzelmével átvette a vezetést a versenyben, mivel Gelfand nem tudta legyőzni sötéttel a jelenlegi világbajnokot, Kramnyikot. Izgalmas partijukban Gelfandnak érzésem szerint győzelmi esélyei voltak.

Eredmények:

Morozevics-Lékó döntetlen, Anand-Griscsuk 1-0,

Szvidler-Aronyjan döntetlen, Kramnyik-Gelfand döntetlen

A világbajnokság állása a félidőben, a 7. forduló után:

1. Anand 5 pont 2. Gelfand 4,5 pont 3. Kramnyik 4 pont 4. Griscsuk 3,5 pont 5-6. Aronyjan, Lékó 3-3 pont 7-8. Morozevics, Szvidler 2,5-2,5 pont.

Anand és Kramnyik még nem veszítettek, Lékó és Szvidler pedig még nem nyertek partit ezen a világbajnokságon.

Szeptember 21. 21.00 óra –  8. forduló

Megszületett Lékó Péter első győzelme, az orosz Griscsukot verte meg meggyőzően. A másik három parti döntetlen lett. 

Eredmények:

Szvidler-Kramnyik döntetlen, Aronyjan-Morozevics döntetlen,

Gelfand-Anand döntetlen, Lékó-Griscsuk 1-0

A világbajnokság állása a 8. forduló után:

1. Anand 5,5 pont 2. Gelfand 5 pont, 3. Kramnyik 4,5 pont 4. Lékó 4 pont 5-6. Aronyjan, Griscsuk 3,5-3,5 pont, 7-8. Morozevics, Szvidler 3-3 pont

Szeptember 22. Szabadnap

Szeptember 23. 21.00 óra –  9. forduló

Megkezdődtek a körbeverések. Griscsuk megverte világossal Gelfandot és Kramnyik sötéttel elszenvedte első vereségét, honfitársa, a versenyben gyengélkedő Morozevics ellen. Anand újabb fél pontot szerzett, mint ahogyan Lékó is. A fordulóban ketten is elvesztették veretlenségüket, már csak Anand nem talált legyőzőre.

Eredmények:

Lékó-Szvidler döntetlen, Griscsuk-Gelfand 1-0,

Anand-Aronyjan döntetlen, Morozevics-Kramnyik 1-0

A világbajnokság állása a 9. forduló után:

1. Anand 6 pont, 2. Gelfand 5 pont 3-5. Griscsuk, Kramnyik, Lékó 4,5-4,5 pont, 6-7. Aronyjan, Morozevics 4-4 pont 8. Szvidler 3,5 pont.

Szeptember 24. 21.00 óra – 10. forduló

Izgalmasan alakult a 10. forduló. Minden szem a Kramnyik-Anand összecsapásra irányult, a világbajnok vajon meg tudja-e állítani az indiai nagymestert. A fordulatos játszma végül a 41. lépésben döntetlenül végződött. Szvidler szorongatta világossal Morozevicset, de honfitársa kitartott. A Gelfand-Lékó játszma örökös sakkal ért véget. A forduló egyetlen győzelmét Aronyjan aratta Griscsuk ellen.

Eredmények:

Szvidler-Morozevics döntetlen, Kramnyik-Anand döntetlen,

Aronyjan-Griscsuk 1-0, Gelfand-Lékó döntetlen

A világbajnokság állása a 10. forduló után:

1. Anand 6,5 pont, 2. Gelfand 5,5 pont 3-5. Aronyjan, Kramnyik, Lékó 5-5 pont, 6-7. Griscsuk, Morozevics 4,5-4,5 pont 8. Szvidler 4 pont.

Szeptember 25. 21.00 óra – 11. forduló

Anand megszerezte negyedik győzelmét a gyengélkedő orosz nagymesterrel, Morozeviccsel szemben, így előnye 3 fordulóval a befejezés előtt 1,5 pont. Hátralevő ellenfeleit figyelembe véve gyakorlatilag már világbajnoknak tekinthető. Lékó Péter jobban állt Aronyjan ellen, de az örmény nagymester gyalogáldozattal sikeresen kivédekezte nehéz állását. Gelfand 22 lépésben, némi küzdelem után remizett Szvidlerrel és ezzel tartja második helyét a tabellán. Kramnyik sötéttel a 13. lépésben adta partiját döntetlenre honfitársa Griscsuk ellen. Számomra úgy tűnik, hogy ezzel a világbajnok feladta, lemondott a mexikói VB megnyeréséről.

Eredmények:

Griscsuk-Kramnyik döntetlen, Anand-Morozevics 1-0,

Gelfand-Szvidler döntetlen, Lékó-Aronyjan döntetlen

A világbajnokság állása a 11. forduló után:

1. Anand 7,5 pont, 2. Gelfand 6 pont 3-5. Aronyjan, Kramnyik, Lékó 5,5-5,5 pont, 6. Griscsuk 5 pont 7-8. Morozevics, Szvidler 4,5-4,5 pont.

Szeptember 26. Szabadnap


Szeptember 27. 21.00 óra – 12. forduló

Az eddigi legfordulatosabb fordulót láthattuk. Anand sötéttel gyorsan kiegyezett döntetlenben a sereghajtó Szvidlerrel, ami érthető, hiszen a világranglista vezetőjének forduló előtt másfél pont volt az előnnye. Morozevics, aki eddig a legkevesebb döntetlent szállította, világossal megverte honfitársát, Griscsukot. Kramnyik világbajnokhoz méltó játékkal, minőséget áldozva kényszerítette feladásra, nagymesterünket Lékó Pétert. Aronyjannak világossal esélye sem volt Gelfand ellen. Ezzel Gelfand 1 pontra megközelítette Anandot és biztosan őrzi második helyét a tabellán.

Eredmények:

Szvidler-Anand döntetlen, Morozevics-Griscsuk 1-0,

Kramnyik-Lékó 1-0, Aronyjan-Gelfand 0-1

A világbajnokság állása a 12. forduló után:

1. Anand 8 pont, 2. Gelfand 7 pont, 3. Kramnyik 6,5 pont 4-6. Aronyjan, Lékó, Morozevics 5,5-5,5 pont, 7-8. Griscsuk, Szvidler 5-5 pont.

Szeptember 28. 21.00 óra – 13. forduló

A forduló egyetlen győzelmét Lékó Péter aratta, aki leiskolázta világossal Morozevicset a Szicíliai védelemben és ezzel feljött 50%-ra. Griscsuk szorongatta Anandot, de gyalog előnyét nem tudta győzelemig fokozni. A Gelfand-Kramnyik mérkőzés a 26. lépésben lett döntetlen. Aronyjan és Szvidler nagy csatát vívtak.

Eredmények:

Gelfand-Kramnyik döntetlen, Griscsuk-Anand döntetlen,

Aronyjan-Szvidler döntetlen, Lékó-Morozevics 1-0

A világbajnokság állása a 13. forduló után:

1. Anand 8,5 pont 2. Gelfand 7,5 pont 3. Kramnyik 7 pont 4. Lékó 6,5 pont 5. Aronyjan 6 pont 6-8. Griscsuk, Morozevics, Szvidler 5,5-5,5 pont.

Szeptember 29. 21.00 óra – 14. forduló

Anand a világbajnok!

Lékó Péter elleni utolsó játszmája a 20. lépésben döntetlenül végződött és így már matematikailag sem hozhatta be egy pontos előnyét egyetlen vetélytársa sem. A helyezésekért azonban hatalmas harc folyt még az utolsó fordulóban. Szvidler megszerezte első győzelmét, honfitársa Griscsuk ellen és így az ötödik helyre futott be. Kramnyiknak is sikerült nyernie az örmény nagymester ellen, így utolérte pontszámban Gelfandot, aki örökös sakkal remizett Morozevics ellen. Jobb holtversenyszámítással (Bergerrel) Kramnyik végzett a második helyen.

Eredmények:

Szvidler-Griscsuk 1-0, Anand-Lékó döntetlen,

Morozevics-Gelfand döntetlen, Kramnyik-Aronyjan 1-0

A világbajnokság végeredménye:

Világbajnok: Viswanathan Anand (indiai) 9 pont

2. Vlagyimir Kramnyik (orosz) 8 pont

3. Borisz Gelfand (izraeli) 8 pont

4. Lékó Péter (magyar) 7 pont

5. Peter Szvidler (orosz) 6,5 pont

6. Alexander Morozevics (orosz) 6 pont

7. Levon Aronyjan (örmény) 6 pont

8. Alexander Griscsuk (orosz) 5,5 pont

Szeptember 30. 21.00 óra – Záróünnepség





A sakkvilágbajnokság játszmái

A verseny hivatalos honlapja

Élő közvetítés