I. Szellemi Sportok Olimpiája bridzs - go - dáma - sakk - kínai sakk

A program:

2008. október 3:  Megnyitó
október 4-5: Férfi és női schnell egyéni
október 5-8:  Férfi és női rapid egyéni
október 8-9:  Schnell páros
október 9-12:  Rapid páros
október 13-14:  Férfi és női schnell csapat
október 15-17:  Férfi és női rapid csapat
október 18:  Záróünnepség


I. Szellemi Sportok Olimpiája
Peking, 2008. október 3 - 18.

SAKK


2008. október 3-án Pekingben megkezdődött az I. Szellemi Sportok Olimpiája. Sorrendben ez az első ilyen olimpia. 5 sportág képviselteti magát, a bridzs, a go, a dáma és a sakk mellett a kínai sakk az ötödik sportág. Ezen az oldalon a sakk sportág küzdelmeiről tájékozódhatnak.

Összesen 10 versenyszámban mérték össze tudásukat sakkban a versenyzők, ezek:
- férfi schnell egyéni 
- női schnell egyéni
- férfi schnell csapat
- női schnell csapat
- schnell páros
- rapid páros
- féfi rapid egyéni
- női rapid egyéni
- férfi rapid csapat
- női rapid csapat

A páros versenyek sakkban szokatlanok. Itt egy ország csapatát egy férfi és egy női játékos képviseli. A csapatokat sorsolják össze, a férfi játékos a másik csapat férfi játékosával, a női játékos a másik csapat női játékosával játszik. Eredményüket összeadják.

Ez az olimpia a sakk szempontjából a játék népszerűsítésére kiválóan alkalmas volt, bár sportértéke vitatható. A kiutazó magyar játékosok névsorát a Magyar Sakkszövetség határozta meg és nem selejtezőkön keresztül vezetett az út Pekingbe.

A verseny hivatalos honlapja: http://www.2008wmsg.org/en/



Férfi és női schnell egyéni
Peking, 2008. október 4-5.

A nőknél az elsőséget az újdonsült női világbajnok, az orosz Alexandra Kosztenjuk szerezte meg, második az exvilágbajnoknő, bolgár Antoaneta Stefanova, harmadik pedig az idei VB döntős kínai Yifan Hou lett (46 résztvevő). A férfiaknál az ukrán Martyn Kravtsiv nemzetközi mester győzött, honfitársa Yuri Drozdovszkij nagymester és a görögök nagymestere, Christos Banikas előtt (32 résztvevő). A nőknél a legjobb magyar Hoang Thanh Trang nagymesternő a 18. helyen, a férfiaknál Balogh Csaba nagymester a 10. helyen zárt.

Férfiak eredményei Nők eredményei


Férfi és női rapid egyéni
Peking, 2008. október 5-8.

A nőknél az elsőséget a bolgár exvilágbajnoknő, Antoaneta Stefanova (2548) szerezte meg, második a kínai Zhao Xue (2518), harmadik az ugyancsak kínai Huang Qian (2430) lett (44 résztvevő). A férfiaknál a kínai Bu Xiangzhi (2714) győzött, az ukrán Anton Korobov (2605) lett a második és szingapúri Zhang Zhong (2649) a harmadik (34 résztvevő). A nőknél a legjobb magyar Hoang Thanh Trang nagymesternő a 18. helyen, a férfiaknál Balogh Csaba nagymester a 24. helyen zárt.

Férfiak eredményei Nők eredményei


Schnell páros
Peking, 2008. október 8-9.

A benevezett 26 ország két fős csapataiban egy-egy férfi és női játékos szerepelt. A férfiak a férfaiakkal, a nők a nőkkel játszottak és az eredményüket összeadták. A csapatgyőzelem 2 pontot, a döntetlen 1 pontot, a vereség 0 pontot ért. A 11 fordulós alapszakasz 4 első helyezettje jutott az elődöntőbe. Végül a schnellversenyen Equador csapata (Franco Carlos Matamoros - Martha Fierro Baquero)  győzött, India (Krishnan Sasikiran - Tania Sachdev) és Irán (Ehsan Ghaem Maghami - Atousa Pourkashiyan) előtt. A magyar színeket képviselő Balogh Csaba - Hoang Thanh Trang duó a 11. helyen végzett, Balogh Csaba 11-ből 8 pontot, Hoang Thanh Trang 5 pontot szerzett. 

Végeredmény


Rapid páros
Peking, 2008. október 9-12.

Rapidban 28 csapat indult, végül Kína (Hua Ni - Yifan Hou), Vietnám (Dao Thien Hai - Le Kieu Thien Kim), Irán (Ehsan Ghaem Maghami - Atousa Pourkashiyan) volt a sorrend. Hazánkat rapidban a Gyimesi Zoltán - dr Medvegy Nóra páros képviselte, 15. lettek, Gyimesi Zoltán 9-ből 5 pontot, dr Medvegy Nóra 4 pontot szerzett.

Végeredmény

Férfi és női schnell csapat
Peking, 2008. október 13-14.

Schnellcsapatunk győzött az I. Szellemi Sportok Olimpiáján, Pekingben, a sakkcsapatok schnellversenyén! A férfiaknál a magyar csapat (Almási Zoltán, Balogh Csaba, Gyimesi Zoltán, Ruck Róbert, Erdős Viktor) harmadik helyen jutott a selejtezőből a 4-es elődöntőbe, ahol a döntőbe jutásért először az ukránokat győzték le 5½-2½ arányban, majd a döntőben Kína ellen diadalmaskodtak 5-3 arányban. Az elődöntőben Almási Zoltán és Ruck Róbert kiemelkedő teljesítményt nyújtott, 4 játszmájukból 3-3 pontot szereztek. A végeredmény: 1. Magyarország (Almási, Balogh, Gyimesi, Ruck, Erdős) 2. Kína (Bu, Wang Y, Wang H, Li, Ni) 3. India (Harikrishna, Sasikiran, Kunte, Sandipan, Gopal) 4. Ukrajna (Korobov, Drovdovszkij, Kravtsiv, Kryvoruchko, Aveskulov) - 32 csapat.
A nőknél 1. Oroszország (Kosztenjuk, Pogonina, Gunina, Vasilevich) 2. Kína (Hou, Zhao, Xu, Huang, Ruan) 3. Vietnám (Hoang T N, Hoang T B, Pham, Le, Dang) 4. Törökország (Topel, Yildiz, Ozturk, Bayrak, Yanik) - 27 csapat. A Mádl Ildikó, dr Medvegy Nóra, Gara Anita, Gara Tícia, Rudolf Anna összeállítású magyar csapat a 6. helyen végzett.

Férfiak eredményei Nők eredményei

Férfi és női rapid csapat
Peking, 2008. október 15-17.

A rapid csapatok versenyén a férfiaknál 32 csapat, a nőknél 28 csapat vett részt. A férfiak versenyén 1. Kína (Wang Y, Bu, Ni, Wang H, Li) 2. Ukrajna (Korobov, Drozdovszkij, Kryvoruchko, Kravtsiv, Aveskulov) 3. Irán (Ghaem Maghami, Mahjoob, Moradiabadi, Bagheri) 4. Egyesült Államok (Shabalov, Perelshteyn, Kraai, Friedel, Schneider) lett. Az Almási Zoltán, Ruck Róbert, Erdős Viktor, Varga Zoltán, Czebe Attila összeállítású magyar csapat az 5. helyen végzett.
A nőknél 1. Kína (Hou, Zhao, Xu, Huang, Ruan) 2. Ukrajna (Vasilevich, Zdebskaja, Dolzhikova, Hryhorenko, Arutyunova) 3. Oroszország (Kosztenjuk, Pogonina, Gunina, Vasilevich) 4. Vietnám (Hoang Thi B, Pham Le, Le Kieu, Dang Bich, Hoang Thi N). A Mádl Ildikó, Gara Anita, Gara Tícia, Rudolf Anna, Schneider Veronika összeállítású magyar csapat a 6. helyen végzett.


Schnellcsapatunk aranyérmes!

Schnellcsapatunk a dobogón, Pekingben az I. Szellemi Sportok Olimpiáján

Almási Zoltán, Balogh Csaba, Gyimesi Zoltán, Ruck Róbert és Erdős Viktor a dobogón

(A teljes kép megtekintéséhez kattintson a képre!)