Sakk-magazin logo
Üvegsakk készlet
SAKK-HÍREK


Felvétel a kedvencek közé






ONLINE




A SAKKOZÁS
világbajnokai




IN MEMORIAM




Magyar vonatkozású sakk-hírek röviden. Pár mondatban.


2008-10-14



2008-10-29


Viswanathan Anand megvédte világbajnoki címét!

Vlagyimir Kramnyiknak esélye sem volt

Idő előtt befejeződött Bonnban a sakkvilágbajnoki párosmérkőzés az indiai sakkvilágbajnok Viswanathan Anand és kihívója, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik között. A sakkozás 15. világbajnoka könnyedén védte meg világbajnoki címét a párosmérkőzés specialistának számító Vlagyimir Kramnyik ellen. A 12 fordulóra tervezett mérkőzés már az első félidőben eldőlt, Anand sötéttel megnyerte a 3. és az 5. partit, majd világossal a 6.-at is. Kramnyik a második félidőben a 10. partiban szépített ugyan, de Anand a 11.-ben egy döntetlennel elérte a meccs megnyeréséhez szükséges 6½ pontot és így megvédte világbajnoki címét. A mérkőzés magyar vonatkozása, hogy Vlagyimir Kramnyik egyik szekundánsa Lékó Péter volt. Remélhetőleg Viswanathan Anandot, az Aquaprofit Nagykanizsa Tungsram SK játékosát hamarosan Magyarországon is üdvözölhetjük! Gratulálunk a világbajnoknak!


A világbajnokság honlapja
Részletes beszámoló, elemzésekkel
Partik


2008-10-26



2008-10-26


Megkezdődött a bajnokság

A zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp az élen
Az Aquaprofit Nagykanizsa Tungsram SK a fő esélyes


Megkezdődött a bajnokság! Elég lehetetlen időpontokban is lesznek fordulók a versenynaptár szerint, mint például november 2-án és december 21-én. Erre egy lehetséges magyarázat az lehet, hogy a Magyar Sakkszövetség a külföldi bajnokságok időpontjaihoz, és a sakkolimpiához nem tudta másképpen igazítani a fordulókat. Mivel sok magyar játékos játszik külföldi csapatokban is, mindenkinek az az érdeke, hogy ne ütközzenek a fordulók. Az esélyekről:
Az első fordulóban a legerősebb csapatot (zárójelben a szereplő játékosok Élőpont-szám átlaga) a Nagykanizsa (2523), a Zalaegerszeg (2494) és a Paks (2421) csapata állította ki, a leggyengébbet pedig a Decs (2311) és a Tabáni Spartacus (2303). A középmezőny csapatai 2334 és 2365 közötti átlagpontszámmal rendelkeznek. Eszerint a bajnoki címért a világsztárokkal teletűzdelt két zalai csapat, a Nagykanizsa és a Zalaegerszeg párharca várható, a bronz várományosa a Paks. A kiesés elkerüléséért a Decs és a Tabáni Spartacus bizonyára mindent megtesz.
Az első fordulóban a Zalaegerszeg nagy arányban, 9½-2½ legyőzte a Pénzügyőr SE-t és az élre tört. A Nagykanizsa együttese csak 8½-3½ arányban tudott győzni a Makó (2334) ellen, a BEAC (2339) 7½-4½ arányú győzelme kisebb meglepetés a Kazincbarcika (2355) ellen. A kiesési rangadón a Decs 6½-5½ arányban legyőzte a Tabáni Spartacust. A többi mérkőzésen szoros eredmények születtek.


Az 1. forduló eredményei







VISSZA TOVÁBB


Archivum



Látogatóim száma 2006. május 1-e óta:
Free Web Counter
HTML Hit Counters



 Copyright, Honfi György, 2006-2008