Sakk-magazin logo
Üvegsakk készlet
SAKK-LECKÉK

Sakk könyv reklám

ONLINE SAKKISKOLAONLINE
A SAKKOZÁS
világbajnokai
IN MEMORIAM
A sakkjáték szabályai

7. lecke


Az alapfogalmak (folytatás):

A bábok menetmódja:

HUSZÁR

A huszár lépését kétféleképpen is szokták definiálni. Hivatalosan a huszár L alakban lép, vagyis kettővel előre, vagy hátra és eggyel oldalt, illetve két mezővel oldalt és eggyel előre vagy hátra. A huszár sem léphet olyan mezőre, amelyiken saját báb áll. A huszár a többi figurával ellentétben a közbeeső akadályokat, legyen az saját, vagy ellenséges báb, átugorhatja.

A huszár menetmódját szokták úgy is magyarázni, mintha egy királlyal kettőt lépnénk, egyet úgy, mint a bástya és ugyanabban az irányban (tehát nem visszafelé) még egyet, úgy, mint a futó. Mindenki azt a magyarázatot jegyezze meg, amely számára érthetőbb! Az alábbi ábrán az e4 huszár a következő mezőkre léphet: c3, c5, d6, f6, g5, g3, f2 és d2. A huszár jele: H (nagy H betű).Sötét

A huszár lépései az üres sakktáblán
Világos


A fenti állásban a világos huszár lehetséges lépéseit a következőképpen írjuk le:
  • He4-c3 vagy röviden Hc3
  • He4-c5 vagy röviden Hc5
  • He4-d6 vagy röviden Hd6
  • He4-f6 vagy röviden Hf6
  • He4-g5 vagy röviden Hg5
  • He4-g3 vagy röviden Hg3
  • He4-f2 vagy röviden Hf2
  • He4-d2 vagy röviden Hd2
Állítsunk egy világos királyt e3-ra, és egy sötét királyt e5-re. A világos huszár lépéslehetőségei nem változnak, hiszen a huszár "ugrik".

Sötét
A huszár lépései a sakktáblán
Világos

Most állítsunk egy világos futót c5-re és egy világos bástyát f6-re! Az e4-en álló világos huszár lépéslehetőségei szűkültek, c5-re és f6-ra már nem léphet, hiszen ezeken a mezőkön saját báb áll!
 
Sötét

Világos


Egy huszárral és egy királlyal az ellenséges királynak nem lehet mattot adni! Két huszárral már elképzelhető mattkép, de ha az ellenfél jól játszik, a mattot nem lehet beadni! Egy lehetséges mattképet mutat be a következő ábra:

Sötét
Mattkép két huszárral
Világos

Sötét mattot kapott. Királya sakkban áll, világos g3-on álló huszára támadja. A sötét király g1-re és g2-re nem mehet, mert ezeket a mezőket világos királya ellenőrzi, h2-re pedig világos g4 huszárja miatt nem léphet.  


Eddigi letöltések száma:
14681

Ellenőrző kérdések


Ez a lecke a http://sakk.terasz.hu
weboldalon megjelent lecke átdolgozott változata.ONLINE SAKKISKOLA Copyright, Honfi György, 2008