Sakk-magazin logo
Impresszum, elérhetőségek, jogi nyilatkozat

Üvegsakk készlet
SAKK-MAGAZIN ---> SAKK-HÍREK

Magyar vonatkozású sakk-hírek röviden. Pár mondatban.


Felvétel a kedvencek közéÚJ SAKK-KÖNYV!

Hol vásárolható meg a könyv? Mennyibe kerül?


EXPRESSZ SAKK-HÍREK


Megállításhoz húzza ez egeret a futó szövegre!

SAKK-MAGAZIN
..............SAKKOKTATÁS HALADÓKNAK 2019-TŐL MÁR SKYPE-ON IS! E-mail: honfi.gyorgy@sakk-magazin.hu Telefon: +3670/570-1800....................SAKKOKTATÁST VÁLLALOK KEZDŐKNEK, HALADÓKNAK, KICSIKNEK - NAGYOKNAK, BUDÁN. ÓRADÍJ: 2900.- FT Telefon: 200-8794; 70/570-1800..............
.................
A sakk-magazin.hu elődjének, a sakk.extra.hu oldalnak a teljes tartalma
A legfontosabb magyar vonatkozású sakk-hírek
Magyar játékosok adatbázis. XIX., XX. és XXI. századi mesterek, nemzetközi mesterek, nagymesterek. Honfi György és Négyesi György rovata
Ismert és kevésbé ismert magyar sakk-szerzők. Négyesi György rovata
Sakk témájú cikkek. Egyelőre csak Honfi Károllyal és Honfi Károlynéval kapcsolatos írások, és az ő publikációik
A Magyar Egyéni Sakkbajnokságok résztvevői, táblázatai
A Magyar Egyéni Levelezési sakkbajnokságok résztvevői, táblázatai a XX. és XXI. században. Honfi György és Négyesi György rovata
Sakk-kvíz, érdekes kérdések és válaszok a sakk világából
Online sakkiskola letölthető tananyagokkal
Tájékoztató az alapfokú sakkoktatás tevékenységemről és a Honfi Károly sakkiskoláról

Magyar nyelvű sakk-könyvek
Magyar és idegennyelvű sakk-könyvek, folyóiratok, bulletinek
Sakk-linkek a főszerkesztő és a regisztrált olvasók ajánlásával
Sakkjátszma számítógép ellen, mások ellen
A legutóbbi évek mesterjátszmái megnyitások szerint
Honfi nagymester megnyitási repertoárja
PGN lejátszók letöltése
Apróhirdetés (futó szövegek - kék, fehér, narancs) feladása

ONLINE KÖNYVEK

Sakk példatár kezdőknek - ingyenes online sakk-könyv
Honfi György: Sakkolimpia, Hanti-Manszijszk, 2010 - a legszebb kombinációk. Online sakk-könyv
Honfi György: Egyéni Európa Bajnokság, Aix-les-Brain, 2011 - a legszebb kombinációk. Online sakk-könyv
Honfi György: Sakkcsapat Világbajnokság, Ningbo, 2011 - a legszebb kombinációk. Online sakk-könyv

INGYEN ANYAGOK

A sakkjáték szabályai 9 leckében, ellenőrző kérdésekkel, egyszerű példákkal
Sakk példatár kezdőknek - ingyenes online sakk-könyv
Verőci Zsuzsa oktatóanyagai - edzőknek

A SAKKOZÁS
VILÁGBAJNOKAI
IN MEMORIAM


2019-01-18


Újabb magyar nyelvű sakk e-könyv

Négyesi György-Honfi György:
A Magyar Egyéni Levelezési Sakk Bajnokságok


2016 decemberében jelent meg a feladványszerzőkről szóló e-könyv második kiadása. S ekkor határoztuk el, hogy jöhet a sakk harmadik ága, a levelezési sakk.

Ez az e-könyv a 39 magyar egyéni levelezési bajnoki döntő és az egy szál női bajnoki döntő kereszttábláit, a résztvevők döntő többségének az életrajzát és néhány játszmáját tartalmazza. Sajnos nem mindenkit sikerült felkutatni és játszmát is csak viszonylag keveset találtunk. Az utókor számára betettük a négy e-mail bajnokság kereszttábláit is.

A számítógépek megjelenése miatt a levelezési sakkozás végnapjait éli. Ki akarná a tudását összemérni ellenfele számítógépével? Vagy győzzön az, akinek jobb számítógépe, sakkprogramja van? Emiatt nagy valószínűséggel több levelezési bajnokságot, e-mail bajnokságot Magyarországon már nem rendeznek. Ezért könyvünk átfogó mű, az összes magyar egyéni levelezési sakk bajnokság és e-mail bajnokság adatait tartalmazza.

Reméljük, hogy felkelti kiváncsiságukat a könyv, hiszen maguk a sakkozók is keveset tudnak a sakk ezen ágáról.Jelentkezzen be itt és az alábbi linkek működni fognak:

Vásárlási lehetőség
1933-01-112018-10-23


Elhunyt Haág Ervin (1933-2018)

nemzetközi mester, levelezési nemzetközi mester, mesteredző, szakíróNincs két hete, hogy utoljára találkoztam Haág Ervinnel, édesapám legjobb barátjával. Egy tiszteletpéldányt vittem neki a legújabb könyvemből, a "Királyság"-ból. Mivel estefelé ugrottam fel hozzá, és nem akartam zavarni, csak az ajtóban váltottunk pár szót. Nem gondoltam, hogy utoljára látom...

Haág Ervin 2018. október 23-án hajnalban hunyt el, halálával nagy veszteség érte a magyar sakkéletet. Nemcsak versenyzőként volt ismert, hanem levelezési játékosként, edzőként, és szakíróként is.

Győrben született 1933. január 11-én, az ELTE-n 1956-ban alkalmazott matematikusi oklevelet szerzett. A sakkmesteri címet egy évvel korábban, 1955-ben érdemelte ki. 1958-ban pedig már a levelezési mesteri címet is megkapta az 1955-58-as egyéni bajnokság megnyeréséért. Az első helyért nagy versenyt vívott legjobb barátjával, édesapámmal, Honfi Károllyal. 1960-ban a levelezési nemzetközi mesteri címet is megszerezte. 1961-ben Debrecenben az Asztalos emlékverseny holtversenyben való megnyerésével nagymester normát teljesített, ezért kapta meg a nemzetközi mesteri címet. Ugyanebben az évben Oberhausenben a magyar válogatott tagjaként ezüstérmet nyert a sakkcsapat EB-n. 1967-ben a levelezési sakkolimpián a magyar csapat első táblása, legyőzte Zagorovszkij levelezési sakkvilágbajnokot. A magyar csapat ezüstérmes lett. 1972-ben a történet megismétlődött, a magyar csapat ismét második lett, Ervin pedig legyőzte Estrint, az akkori levelezési sakkvilágbajnokot.

Tábla mellett 20-szoros, levelezési sakkozóként 39-szeres válogatott volt. Magyar férfi egyéni bajnokság döntőjébe 10 alkalommal jutott be, 1 ezüst- és 2 bronzérmet szerzett. Levelezési egyéni magyar bajnokság döntőjében egyszer szerepelt, azt megnyerte.

Tudását 1964 óta adta át edzőként, később szakíróként a következő sakk nemzedékeknek. 1985-ben mesteredzői címet kapott. Legismertebb tanítványai: Csom István, Lukács Péter, Schneider Attila, Cserna László, Tolnai Tibor, de segítette édesanyám, Honfi Károlyné versenyzői pályafutását is.

Sportvezetőként is tevékenykedett, 1979-84 között ő volt a Magyar Sakkszövetség szakfelügyelője. Szakíróként 4 könyv társszerzője, a Magyar Sakkélet szerkesztőjeként 1972-79 között több száz cikk szerzője. Szakírói tevékenységének elismeréseként miniszteri kitüntetést is kapott.

Versenyzői pályafutásának csúcsát 1969-ben érte el, ekkor volt a legmagasabb az Élő-pontszáma: 2570

Emlékét megőrizzük!


Haág Ervin temetése 2018. november 15-én 12.00 órakor lesz a Budafoki temetőben (1222 Budapest, Temető út 12.)


Jelentkezzen be itt és az alábbi linkek működni fognak:

146 játszmája a chessgames.com-on
Tompa János visszaemlékezéseVissza Tovább

..............SAKKOKTATÁS HALADÓKNAK 2019-TŐL MÁR SKYPE-ON IS! E-mail: honfi.gyorgy@sakk-magazin.hu Telefon: +3670/570-1800..............
.................

© Honfi György 2008-2012.
| impresszum | kapcsolatfelvétel | regisztráció | jogi nyilatkozat |
Ha tetszik az oldal, ajánlja ismerőseinek, barátainak!